duminică, 23 decembrie 2012

Românii şi Internetul

Eurostat(biroul de statistică al Comisiei Europene) a publicat recent raportul pe 2012, cu privire la folosirea Internetului în Uniunea Europeană. În 2012, trei sferturi din populaţia Uniunii Europene a avut acces la Internet, în comparaţie cu mai puţin de jumătate în 2006. Olanda e ţara cu cea mai mare acoperire, 94% din locuinţe fiind conectate la reţeaua mondială. Urmează Luxemburg cu 94%, Danemarca şi Suedia cu 92%.

România e în coada clasamentului cu 54%, fiind urmată doar de Bulgaria cu 51%. Este totuşi un progres important faţă de 2006, când doar 14% din gospodăriile din România aveau acces la Internet. Românii folosesc Internetul în principal pentru a citi ştiri şi pentru a posta mesaje în reţelele sociale(Facebook, Twitter, Google+), dar suntem codaşi la folosirea serviciilor  bancare pe Internet. Doar 8% dintre utilizatorii români au folosit servicii de internet banking în 2012.

Dintr-o altă sursă, dar legat de acelaşi subiect, am aflat că peste 50% dintre români nu au efectuat nicio plată cu cardul, iar peste 80% nu au făcut nicio plată online anul acesta. Există o teamă evidentă faţă de comerţul electronic, teamă de fraudă şi neîncredere în sistem. Românilor le e frică să nu fie furaţi, iar această temere nu e gratuită. Totuşi, aceste lucruri se pot modifica în timp, printr-o educaţie financiară mai bună şi prin schimbarea mentalităţii. Sunt convins că viitorul va fi al Internetului şi al comerţului online, iar noi trebuie să ţinem pasul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu