vineri, 28 februarie 2014

Bitcoin

Probabil ați auzit deja de această monedă virtuală controversată, numită Bitcoin. Pentru cei care fac cunoștință pentru prima dată cu acest cuvânt, voi face o scurtă prezentare. Bitcoin a apărut în 2009, fiind o creație a japonezului Satoshi Nakamoto și este un sistem de plată descentralizat, ferit de inflație și generat de utilizatori. La baza sistemului se află criptografia, cu ajutorul căreia se generează bitcoini, printr-un procedeu numit minerit. E ca și cum ai săpa în pământ după aur. Dar, la fel ca și aurul, moneda virtuală va fi tot mai greu de obținut, deoarece este programat să existe un număr fix de bitcoini. Dacă la început se putea utiliza calculatorul personal pentru a mina bitcoini, acum e nevoie de sisteme de calcul mult mai puternice și de mai mult timp, astfel că valoarea Bitcoin va crește mai mult ca sigur.

În acest moment, o monedă Bitcoin valorează 575$, dar cursul de schimb este foarte instabil, putând fluctua foarte mult, chiar de la un minut la altul. Ingeniozitatea infrastructurii Bitcoin constă în faptul că toate tranzacțiile sunt anonime. Utilizatorii au o adresă și un portofel digital, dar nu știe nimeni cine se află în spatele acestora. Oricine poate cumpăra orice și poate trimite bani oricui, fără taxe suplimentare, dar acest aspect poate fi speculat de infractori, care pot profita de anonimitatea sistemului.

Ce se va întâmpla cu moneda Bitcoin și dacă aceasta va fi o soluție pe termen lung, rămâne de văzut. Cert e că sunt tot mai multe magazine care acceptă plata cu Bitcoin, au apărut și bancomate speciale, iar popularitatea monedei virtuale e în creștere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu